Vintergradering Januar 2024

Her kommer informasjon om Vintergradering for Hamar TK.

Program
10:0011:00Gradering for Småtigre
Utdeling av beltegrad og diplom
11:0012:30Gradering Barn 1
Utdeling av beltegrad og diplom
12:3013:00Lunsj
13:0015:00Gradering Barn 2 og Ungdom/Voksne
Utdeling av beltegrad og diplom

Sensor: Master Nils Hoffman Olsen

VIKTIG! Etter forrige utsendte informasjon har vi fått leie klubbhuset likevel. Så vi bruker inngangen til klubbhuset som ved tidligere graderinger.

Viktige punkter om gradering i Hamar TK:

 • Graderingsavgiften (gjelder ikke Småtigre) er kr. 350,- Dette dekker utgifter til sensor, diplom og nytt belte/ stripe
  • Graderingsavgiften betales med Vipps eller kort ved fremmøte i Prestrudhallen. Møt i god nok tid til å registrere deg og betale graderingsavgift.
 • Alle graderinger må godkjennes av sportslig leder. Utøvere som blir anbefalt å stå over graderingen vil få beskjed i god tid før graderingsdagen. De vil bli informert om dette av sportslig leder via samtale og eventuelt med SMS hjem til foreldre/foresatte der det vurderes nødvendig.
 • Utøvere som skal gradere seg kan ikke ha utestående fordringer fra Hamar Taekwondoklubb. Alle må ha betalt klubbkontingent, treningsavgift og evt andre fordringer.. Dette blir kontrollert av klubbens kasserer i forkant av graderingshelgen.
 • Husk å ta med belte og nyvasket drakt med TTU-merke sydd på venstre side og klubbmerke sydd på venstre arm.
 • Vi benytter ofte graderingsdagen til å gi viktige beskjeder og oppfordrer derfor alle til å møte opp og ta del i dette. Dette gjelder også medlemmer som ikke skal gradere seg nå.

Det blir salg av diverse drikke, kaker og mat fra kiosken.

Det blir og også salg av bøker, drakter og overtrekks-dresser. Det vil også være mulig å prøve t-skjorter og jakker som vi tar opp bestilling på.

Hva er gradering?

Når man har trener Taekwondo kan man etterhvert gradere seg til et nytt belte. Det vil si at man går et steg videre.

Vi arrangerer to graderinger i året. Vanligvis i slutten av januar og i begynnelsen av juni.

Taekwondo har tradisjonelt sett ett hierarkisystem som vises tydelig ved form av beltesystemet og dets fargesymbolikk. Som i andre kampkunster starter graderingsystemet symbolsk med lyse farger og stiger mot det mørke.

Historisk sett er bakgrunnen for dette at man som nybegynner startet med hvitt belte, men etter år med trening var beltet gradvis farget mørkt av svette, skitt og støv. Først ble det gradvis mørkere, for deretter å gli over i sort farge etter hvert som teknikkene ble perfeksjonerte.

I dag har vi følgende rekkefølge på beltene: hvitt, gult, grønt, blått, rødt og sort. Barn under 13 år graderes opp med en halv grad hver gang, dvs de får en stripe på beltet mellom hver beltefarge.

Hvem som gis anledning til å gradere er en avgjørelse som tas av sportslig leder og master, i samråd med resten av trenerteamet. Avgjørelsen er basert på:

 • Oppmøte, treningsintensitet og innstilling
 • Teoretisk og praktisk kunnskap
 • Individuell fremgang siden forrige gradering
 • Rettferdighetsnorm

I vår klubb forsøker vi å se an hver utøver i forkant av gradering. Derfor holder vi prøvegradering i god tid før gradering. Noen ganger blir enkelte utøvere anbefalt å vente til neste gradering, da det antas at de ikke vil kunne oppfylle punktene over. Dette er en indikator på at man antagelig vil stryke på gradering, og rådet bør derfor følges. Dersom man stryker til gradering vil man ikke få refundert graderingsavgiften.

Lykke til med gradering!

Sportslig hilsen

Nils Hoffman Olsen                                                   Torbjørn Granerud

Sportslig leder                                                           Styreleder