Hvordan skrive Taekwondo på koreansk

I forbindelse med teoriprøven til svart belte har det ved flere annleninger blitt spurt om hvordan skrive Taekwondo på koreansk. Her kommer en middels inngående forklaring, som også kan brukes for å forstå koreansk skriftspråk litt bedre.

 

Det koreanske alfabet

Når vi tenker på di asiatiske språkene så er gjerne det første vi tenker på
“Tegn”. Imidlertid er det kun det kinesiske skriftspråket som benytter seg av enkelt tegn (i endel tilfeller flere tegn satt sammen) for å uttrykke ord. På japansk representerer de enkelte “tegnen” stavelseslyder, som settes sammen for å gi et ord.

I koreansk skriftspråk er det enda enklere. Koreanerne opererer med et alfabet som ikke ulikt fra vårt eget 29 tegns alfabet. Under er det et bilde av hvordandet koreanske alfabetet er bygd opp.

IMG_0046.GIF

Det neste trinnet i oppbyggingen av et ord på koreansk er det vi normalt tenker på som et koreansk “tegn”.

IMG_0038.JPG

Som dere ser består dette tegnet av bokstavene ㄱ,ㅓ,ㄴ. Hva er det som bestemmer hvordan disse skal stå og hvorfor er de satt opp som de er? Koreansk er et fullstendig fonetisk språk. Det vil si vet du hvordan det skrives så vet du hvordan det uttales og visa versa. Tegnet over uttales “kwon” og er en av stavelsene i Taekwondo, og det er Nettopp det tegnene er, de er stavelser. Så koreansk består av bokstaver som settes sammen til stavelser og som igjen settes sammen til ord.

Så hva er det som bestemmer hvilken bokstav som kommer når og hvordan man skriver stavelsen/tegnet. Som veldig mange aspekter i tradisjonell koreansk kultur styres skrive måten av Eum Yang prinsipper. Det vil si at det som er mest Yang og det som setter igang all aktivitet er himmelen og deretter den vestre siden. Videre ansees konsonanter som mere Yang en vokaler.

I tillegg til en gitt rekkefølge for å skrive det riktig så skrives alfabetet også kunn som en kombinasjon av 8 faste streker:

IMG_0048.JPG

Hvis vi da overfører dette til skriftspråket betyr dette:
1. Alle bokstaver begynner med den øverste streken fra vestre og jobber seg nedover, i en kombinasjon av de bestemte strøkene

2. Bokstaven øverst til venstre er ALLTID en konsonant, (i tilfeller der ordet starter en vokal, skrifter første bokstav i første stavelse,ㅇ, som er en konsonant, men ikke har noen lyd når den står øverst til venstre i en stavelse)

3. Bokstav nummer 2 er alltid en vokal.

4. Når første stavelsen er fullført settes neste tegn enten under eller til høyre for den første.

Taekwondo trinn for trinn.

Nå etter en lengre detalj forklaring av hvordan det koreansk språk er satt opp en rask trinn for trinn av hvordan skrive Taekwondo.

Tae

IMG_0043.JPG

IMG_0042.JPG

IMG_0041.JPG

IMG_0040.JPG

 

IMG_0039.JPG

IMG_0044-0.JPG

Kwon

IMG_0037.JPG

IMG_0036.JPG

IMG_0035.JPG

IMG_0034.JPG

IMG_0033.JPG

IMG_0038-0.JPG

Do

IMG_0031.JPG

IMG_0030.JPG

IMG_0029.JPG

IMG_0032.JPG

Så settes alt sammen:

IMG_0028.JPG

Leave a Reply

Lær selvforsvar i et hyggelig klubbmiljø