Vintergradering Januar 2023

Gradering for medlemmer i Hamar Taekwondoklubb

Vintergradering 2023 Søndag 22.januar i Prestrudhallen

Program:
Kl 10.00 – 11.00Gradering for småtigrene
Utdeling av beltegrad og diplom
Kl 11.00 – 13.00Gradering Barn 1
Utdeling av beltegrad og diplom
Kl 13.00 – 13.30  Lunsj
KL13.30 – 15.30Gradering Barn 2 og Ungdom/voksne
Utdeling av beltegrad og diplom

Sensor: Master Nils Hoffman Olsen og Master Sigrid Rui
NB: Vi tar forbehold om endringer i programmet.

Viktige punkter om gradering i Hamar TK:

 • Graderingsavgiften (gjelder ikke småtigre) er kr. 350,- Dette dekker utgifter til sensor, diplom og nytt belte/ stripe
  • Graderingsavgiften betales med Vipps eller kort ved fremmøte i Prestrudhallen. Møt i god nok tid til å registrere deg og betale graderingsavgift.
 • Alle graderinger må godkjennes av sportslig leder. De som må stå over graderingen vil få beskjed i god tid før graderingsdagen. De som blir anbefalt å vente blir informert om dette av sportslig leder via samtale og eventuelt med SMS hjem til foreldre/foresatte der det vurderes nødvendig.
 • Alle må ha betalt klubbkontingent og treningsavgift og ikke ha noen utestående fordringer for å kunne gradere seg. Dette blir kontrollert av klubbens kasserer i forkant av graderingshelgen.
 • Husk å ta med:
  • belte og nyvasket drakt med TTU klubbmerke sydd på venstre side og klubbmerke sydd på venstre arm.
 • Vi benytter ofte graderingssøndagen til å gi viktige beskjeder og oppfordrer derfor alle til å møte opp og ta del i dette. Dette gjelder også medlemmer som ikke skal gradere seg nå.

Det blir salg av diverse drikke, kaker og mat fra kiosken.

Det blir salg av bøker, drakter og overtrekks-dresser. Det vil også være mulig å prøve t-skjorter og jakker som vi tar opp bestilling på.

Hva er gradering?
Når man har trent Taekwondo over tid kan man gradere seg til et nytt belte. Det vil si at man går et steg videre. Vi arrangerer to graderinger i året. Vanligvis i slutten av januar og i begynnelsen av juni.
Taekwondo har tradisjonelt sett ett hierarkisystem som vises tydelig ved form av beltesystemet og dets fargesymbolikk. Som i andre kampkunster starter graderingsystemet symbolsk med lyse farger og stiger mot det mørke.

Historisk sett er bakgrunnen for dette at man som nybegynner startet med hvitt belte, men etter år med trening var beltet gradvis farget mørkt av svette, skitt og støv. Først ble det gradvis mørkere, for deretter å gli over i sort farge etter hvert som teknikkene ble perfeksjonerte.

I dag har vi følgende rekkefølge på beltene: hvitt, gult, grønt, blått, rødt og sort. Barn under 13 år graderes opp med en halv grad hver gang, dvs de får en stripe på beltet mellom hver beltefarge.

Hvem som får gå opp til gradering er en avgjørelse som tas av sportslig leder og master, i samråd med resten av trenerteamet. Avgjørelsen er basert på:

 • Oppmøte, treningsintensitet og innstilling
 • Teoretisk og praktisk kunnskap
 • Individuell fremgang siden forrige gradering
 • Rettferdighetsnorm

I vår klubb forsøker vi å se an hver utøver i forkant av gradering. Derfor holder vi prøvegradering i god tid før gradering. Noen ganger blir enkelte utøvere anbefalt å vente til neste gradering, da det antas at de ikke vil kunne oppfylle punktene over. Dette er en indikator på at man antagelig vil stryke på gradering, og rådet bør derfor følges. Dersom man stryker til gradering vil man ikke få refundert graderingsavgiften.

Lykke til med gradering!

Sportslig hilsen

Nils Hoffman Olsen                                                   Torbjørn Granerud
Sportslig leder                                                           Styreleder